Tindra föddes 25 April 2008
Mamma heter Docka
Pappa heter Rapid 1879
Hon är mörk och blir troligen
svart( Ingen mjölad mule )
Dockas pappa är Mycklar, en mkt bra körhäst. Tindras pappa Rapid, har 49 p i bruksprov. (10-10-10-9-10)

Extriörbedömning

Exteriörbedömning

Typ HHB Ben Skritt Trav Galopp Summa Plakett Plac. Antal Klass Special Datum Plats Arrangör
7 7 8 8 7   37 Klass II         2008 Sommarpremiering  
8 8 8 8 7   39 Klass I         2009 Sommarpremiering  
9 8 8 8 7   40   1 6 1   2010-07-17 Önnestad Föreningen Nordsvenska Hästen i Skåne

Allmänt om Tindra

Tindra är en mycket pigg och alert liten dam, som vet precis hur det ska va. Hon är mycket social och tycker om att bli ompysslad, gillar att bli borstad, står då uppbunden i stallgången utan problem. Hon är van vid att lyfta hovarna och hovslagaren har "filat" till dem flera ggr. "Bra hovar", sa han.

Hon är duktig med att gå i grimma men kollar gärna om "man kan gå en annan väg" än den som leder henne.
Tindra har gått bredvid på vägen och mött traktorer, bilar, cyklister och lastbilar utan att reagera (mycket tack vare en lugn mamma).

Hon har gått bredvid Docka vid inkörning och körning av kälke vilket fungerar mycket bra.. Hon verkar tycka det är kul att arbeta.
Likaväl kan hon stå i mitten när vi arbetar med Docka, då står hon lugnt och sansat, tittar, "snackar" lite eller bara blir ompysslad.

Fölmönstringsresultat och bedömning 13/7-08, finns under  avsnittet "Premieringsbilder"

Hon är en helt fantastisk liten varelse som är mycket positiv och social, kommer springandes i hagen när man ropar på henne o Docka.

Tindras äventyr

Nu har jag och mamma Docka fått flytta över till hagen med andra damer, vilken pärs. Jag lyckades hoppa genom 3 olika hagar och...var är mamma? Då ville jag in igen men där kom hon ju-ifull fart. WOW, trodde inte min gamla mamma kunde springa såå fort. Nåja nu har jag 2 extra morsor och det är ganska jobbigt...

Jag har gått bredvid i selen och det är ganska kul, vi har varit i paddocken och tränat,det var ännu roligare-människan som sprang bredvid mig hann ju inte med.
Jag fick vara med när mamma Docka badade, (hon luktade lite konstigt efter)det bara droppade om henne, sedan sprutade de vatten på mina ben och jisses vad skönt det var. Då matte förstod att jag gillade det fick jag oxå bada, men utan schampoo. Sedan ut i hagen igen. Jag visade vem som bestämde för tant Lady kom och henne kickade jag efter, för det gjorde ju mamma. Efter det kickade jag hela tiden efter henne medan mamma rullade runt i gräset.

Gå bredvid i selen

Här får jag vara med när mamma körs in, det var lite kul men det gick så sakta. Kommandot halt betydde stanna lärde jag mig ganska snabbt, trist, får väl sova lite då. Sedan satte de fast mer rep på mammas sele, draglinor, som gick och slog mig på benen och i stjärten och då ville jag springa, men mamma bara lunkade på. Tråktant! Detta har vi gjort massor nu och nästa gång ska vi ha något som hette skaklar. Kan väl va kul?
 Fördelen med allt detta, man får duscha efteråt, gudars så skönt det är.


Idag 6/6, var det massor med folk med till stallet. Först satte de på mamma en gjord, en människa hoppade upp på mammas rygg och sedan satte de fast mig bredvid, knasigt. Vi gick på en volt, gjorde halter och travade, jisses vad fort mamma sprang. Människans ben var ivägen så jag fick springa lite längre ut än vanligt.

Efte det satte de på selen och skaklar som mamma drog. Då blev det ännu mer konstigt men det var bara att knalla på. Sen, sen satte de fast ytterligare en sak som åkte EFTER mamma, det skrammlade, gnisslade och dånade men mamma var ju lugn, så det var nog inte farligt. Vi gick fram och tillbaka runt, runt i gassande sol, puh vad varmt.Weine som körde, satte sig i kälken som mamma drog.. Sen efter det fick vi mat och jag fick smaka lite betfor, mums, och en kall dusch innan vi fick gå ut i vår nya sommarhage. Hörs nästa vecka med nya äventyr.

Fredagen den 13:e, nya äventyr. På med saken som skrammlade och så drog mamma iväg med mig bredvid till en åker med massa träd på. Där gjorde vi halt och Weine började lägga på massa (2 st) träd på kälken. Matte satte sig på och så tog vi en tur runt gärdet och tillbaka, lastade av och sedan var det klart. Trist, men gott käk fick vi båda och alla tyckte vi var sååå duktiga.

Den 26:e, samma sak, men matte fick träna på att svänga mer då vi körde genom hagen, vänstersväng ut på vägen och höger in mellan trädhögarna och en höger sväng till, Halt! Lasta på, vända och tillbaka till hagen, lasta av och tillbaka med 2 träd till. Hmm, nu lägger de på alla trädena på kälken (4 st) som mamma och jag ska dra ( mest mamma, men jag måste ju följa med ). Igång kom vi, lite vingligt men framåt. Mamma fick gå på åttor, göra halt och gå framåt igen, Det går föör sakta för mig. Sedan lastade vi av och förstås, lite gott käk. Det kommer in fina bilder när jag och mamma arbetar lite senare. Ha det så gott tills nästa gång.

Dusch...

Efter ett arbetspass i solgasset är det skönt med en dusch. Matte blev nästan lika blöt som jag

Hovslagaren kom

Nu när sommaren i här måste man ju se till att man har schyssta "fötter". Det är rätt skönt när det filas och donas. Kan ju komma något snyggt att titta på

Jobbdags igen...

Nu ska man jobba igen. Mamma har massa saker efter sig och hon tycker det är ok, så då är det väl det då. Lite sakta går det men springa får man väl göra sen, i hagen med tanterna.

Transport!

Nu har Tindra provat att åka transport! Hon kollade lite men tyckte sedan att det var ju inget konstigt med detta, så hon trippade in med högburet huvud, kikade lite på mamma och verkade säga: "Sätt lite fart nu så vi kommer iväg!.

Tindra stod lös i transporten och när vi kom fram stod hon med baken mot bommen och huvudet i ljumsken på Docka, ätandes förstås.
När vi skulle åka hem, samma sak, inga problem.

Nästa kurs är nu på söndag, inför premieringen veckan därpå. Nu börjar det bli pirrigt, inte för dem men för mig.

Den 6/7 var det dags att kliva in i transporten igen, åkte lite längre (Kisa) och solen sken INTE, utan det regnade hela dagen. Det var fler hästar idag men momenten var samma, jag väntade medan mamma sprang. Det var en farbror som kom och klämde och kände på mig, kollade ben och mun, honom nöp jag i baken när han vände ryggen till, ni skulle sett hans reaktion...och mattes - hihi. Nästa vecka verkar vara sista gången vi ska iväg (om inte matte hittar på nå´t mer) och då blir det tidigt, jag som är så morgontrött.

Hörs senare!

Mer bilder och så kommer efter den 8/7. Ses och hör gärna av Er!

Spekulanter

Jaha, nu kommer det mer folk som ska klämma, känna, springa runt och lyfta ben. Räcker det inte med hovslagaren? Mamma fick också springa runt, stå snyggt och bli riden.  De önskade köpa ett stoföl somjag??? Men... jag bor ju här??? Eller???

Nåja, väluppfostrad som man är, fick de ju göra det de önskade och jag fick ju lite gott käk efteråt i stallet.

Nu har matte sagt att det räcker med spekulanter. Skönt!!!

Semester!!!

Skönt, inga planer för dagen! Ska försöka få lite solbränna, börjar ju flaga lite.. Hörre´du, kom inte och skym solen, jag är ledig idag ju. Ska ligga här hela dagen och bara njuta av solen.

Välvisad och feminin

Se under "Premiering" där finns mitt omdöme, som ska bättras på vid 1-års ålder! Skötte mig exemplariskt och fick beröm av äldre "hästkarlar" samt yngre. Fotograferade blev vi med.

Själv i gången

Nu har man blivit så stor att man står själv i gången när Docka står i boxen och tvärtom. Då får man ju ALL uppmärksamhet, perfekt.

Skogens drottning

Fredag 8/8, tog en skogstur i skogen, jättemysigt! Det bästa är att gå där det inte finns några stigar alls. När vi kom till stallet, stod jag alldeles själv i boxen medan Johanna red Docka i paddocken. Lite läbbigt  då man inte såg morsan så jag snodde runt lite och snackade lite. När jag hörde att hon svarade kändes det lite bättre! Övning ger färdighet.

Snygg(a) bak(delar)

Kul att se hur man ser ut bakifrån. De säger att jag har en snygg rumpa!!!???

Solokvist

Nu får man vara ensam i "tanthagen" medans morsan är ute och arbetar.
Snart ska jag få stå ensam i stallet över natten och va med morsan på dagen, Lite på eftermiddagen osv. Allt för att inte Docka ska producera mjölk och få juverinflammation när jag drar till Skåne,.

Tindra har flyttat 18/11-08...

Till Skåne, där hon möttes av 2 förväntansfulla ägare, Mimmi och Henry. Hon släpptes ut i hagen efter att fått de medföljande morötterna i handbagaget, där sprang hon staketsyn, svansen rakt upp och med en fantastisk trav och huvudet högrest.
Hon och Memeliz fann varandra efter en stund och Mimmi sa att Tindra bara åt, åt, åt och åt (brås på sin mor???)

Några dagar senare frös vattenpölarna till is i hagen, då stod hon och speglade sig i dem, undrade förmodligen om det fanns ytterligare en till som var lika snygg som hon.

Idag fick jag denna bild. En vitpudrad mule. Mimmi sa att jag skulle informerat henne om Tindras drog problem, då hon inte sköter det så snyggt....hmmm

Jisses vad jag saknar henne, ibland. Jag vet att hon har det kalasbra, men en sådan grej som första snön att leka i vill man gärna se.
Nu får jag det på kort, iallafall.

Tindra 2 år

Mimis tog denna underbara bild i mitten av september. Tindra 2 år, blev fångad av kameran. Vackra fina Tindra