Lite smått & gott

V 13

Solsken denna vecka men väldigt kallt.

Ridit Skeda El mot Laggarbo. Många hål i vägarna nu som är otäcka. Tjälen släpper och de otäcka slukhålen kommer.

Travarbete och galopp, volter serpentiner hitta balans och känsla.

Lite häftig känsla när man sitter på hästen och känner att man sitter som på en våg utan att röra sig framåt.

Vi har kört mycket galopp och idag fick jag känslan. Vi körde galopp som jag skulle öka steglängden i, fick känslan av att sitta på ett påskägg. Bra ifånskjut båge upp och fram, mjukt långt och smidigt, mer ovalt för att spara energi, för att sedan skjuta ifrån igen. Så himla häftigt. Sedan pfick hon gå tillbaka till kortare galopp och så ökade vi och minskade tempot.

Dagen efter red jag på vägarna och även där fick jag lite kvitton. Jag använde mötesplatserna till att göra volter. Tidigare har jag provat att dra tillbaka axeln lite när jag ska göra olika "böjda" moment och det funkade jättebra. Vi körde volter, åttvolter och red igenom volter och tittade på spåren efter oss. Ett spår och det jag verkligen reflekterade över var att Docka böjde sig i sidan och inte i halsen , hon är inte förböjd,  när hon böjer sig i sidan blir det som ett litet gångjärn . Jag gjorde likadant på vägarna som gick in och provade i trav där jag hade möjlighet.

Så himla nöjd med detta och med mig själv.

Just ja

Glad Påsk !

 

V 12

Samma underlag som förra veckan men lite bättre tidiga mornar då solen inte lenat upp.

Jag har ridit på banan där vi tränat volter, öka minska volten utan att tappa sitsen och bibehålla ett spår. I höger varv gick hon emot lite i början men lirkade och jobbade med olika saker och så släppte det. Volt i skritt funkar men bitvis i traven tappar jag och faller åt sidan. Inte bokstavligt men känner att höften blir tyngre och  axeln faller och då blir ett spår många spår Ler stort

Vi hoppade ett språng och från att ha varit en dressyr häst blev hon en studsande taggad hopphäst som hoppade högt över och tyckte det var jättekul. Där kan jag erkänna att sitsen inte höll måttet någonstans Galen

Vi har ridit ut och använt snöpinnar till serpentiner, sidvärtes och halter, lite övergångar blir det oxå.

Adrian var här och skodde. Denna gång kunde han använda samma skor som förra gången då hon i stort sett gått med broddar hela tiden.

Under helgen har vi kört lite intervaller med trav 15 min, galopp 15 min skritt vi hade en tanke där men det blev ett litet llyckligt lokomotiv med egen vilja. Fick till galoppen i slutet och då jobbade hon fint men det var för att överskottsenergin försvunnit. Jag satt på "vågen" sista galoppen och allt stämde i balans.

V11

Nu har det varit lite varmare vilket har gjort att underlaget på vägarna är kasst. Isgata bitvis för att sedan släppa och hovarna kanar iväg. I steg fram 2 i sidled vilket gör att Docka inte bjuder framåt så det har blivit mycket skrittjobb igen. Lite otäckt att känna sig som bambi på hal is och tanken kom en dag att vad skönt det hade varit med ett ridhus. Det tänker jag inte så ofta Cool

Jag har gjort ett fodringsschema över luncherna som jag ska sätta upp och på helgerna bestämde vi att de ska äta lunch vid 12-12.30 för att alla medryttare ska kunna planera.

V10

Docka går nu med Vilja och Jaspis, funkar bra.

Vikten ligger på 532 kg med bandet.

Vi har tränat vidare och galopperat. Har känt hur det är att sitta i en våg, i en uppförsbacke och att ha en fin samlad häst med stora steg utan att överarbeta som lyssnar och går tillbaka utan att behöva ta i henne samt som matar på framåt utan att explodera. Vi har kört små serpentiner i skritt och trav och så har vi galopperat på volter där jag tappade sitsen emellanåt. Höger varv är aningen svårare att jobba i men vi kämpar på. Ibland när jag slutar tänka och bara gör funkar allt bra mycket bättre för då sitter jag bara utan att spänna mig någonstans. Det är även enklare att sitta avspänd på raka spår än i volter och serpentiner.

Det är lite kul att se alla krumelurerna i snön och hur runda volterna har blivit.

Det har kommit mer snö och är bitande kallt men solen är framme ibland så lite glad blir jag över det.

.

Lördag 3 Mars

Idag har Annelie och jag insläpp så vi passade på att rida ut en sväng innan.

Det blev travarbete idag. Solen sken och det var fint underlag. Jag hade garderat upp mig med polarpad och sulor och längre broddar och det funkade.

Vi tränade på sits balans och så lösgörande arbete

Fredag 2 Mars

När jag kom till stallet tog jag in Docka direkt för jag ville utnyttja de ljusa timmarna. Mycket laddad dam som såg monster överallt i stallet. Hon visade att hon ville ut till sin lösdrift vilket hon absolut inte ska och det pratade vi om under tiden jag gjorde iordning henne.

Vi red iväg och jag värmde henne lite. Allt stämde från början och hon gick raskt och energiskt genom hela kroppen och svarade på minsta lilla rörelse från mig. Bra bjudning i ryggningen och inväntade kommandon.

Vi körde tempoväxlingar i trav och sidvärtes, så mjuk och fin. Vi hade en bil bakom oss som vi inte hörde förrän vi kom uppför en liten knäppa, han veveade ner rutan och sa - Oj så fint och samspelt det såg ut. Han hade själv provat att rida 2 gånger och det var jättesvårt och så kunde han inte gå ordentligt på en vecka efter ridningen Galen.

Vi släppte förbi honom innan vi travade vidare. gjorde en framdelsvändning åt båda hållen innan vi skrittade tillbaka och red genom hagen. Fortsate genom skogen och när vi kom ut på skogsvägen som var helt snötäckt travade vi. Det var kul och snön yrde om hovarna. Hon sänkte huvudet och kollade in älgspåret samt vinklade ut örat men fortsatte i sitt tempo utan att ändra takten.

En sådan där riktigt bra dag, där allt stämmer och man känner sig förundrad över hur bra allt känns. Takt, tempo, harmoni, samspelet, glädjen och balansen mellan oss som team

Världens bästa arbetskamrat!

Torsdag 1 Mars

Tidig morgon i stallet. Mockade och fixade påsar och burkar innan jag hämtade in Docka.

En taggad häst idag. Efter alla bestyr kom vi iväg. Red mot Skeda El och värmde upp innan vi började trava. Mycket lätt, smidig samarbetsvillig och nöjd häst som frustade i varje steg och öronen spikrakt spetsade. Det ska tydligen bli kalas för någon hade satt upp ett fång med ballonger vid en soptunna så där blev det ett stopp innan vi knallade förbi.

Fortsatte med travjobb och körde tempoväxlingar med hjälp av sätet och sidvärtes. Hon svarade så naturligt och lätt. Skrittade genom hagen och förbi villorna innan vi fortsatte trava och även här använde vi oss av naturen för att hitta riktmärken för vår träning.

Mycket nöjda tjejer när vi kom hem.

Lunchfodrade och kollade vatten innan jag åkte hem för ett kvällspass.